De financiering van een boot

Het bezitten van een eigen boot is de droom van velen. Lekker varen wanneer het jou uitkomt. Een boot is echter wel een hele uitgave en dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. Door een lening voor een boot af te sluiten, is het toch mogelijk om je droom waar te maken.

Persoonlijke lening

Deze vorm van lenen sluit je doorgaans af voor het financieren van een bepaalde aanschaf. Je leent een vast bedrag en dit wordt ineens uitbetaald. Bij een dergelijke leenvorm weet je precies waar je aan toe bent. De rente, de aflossing en de looptijd worden namelijk bij het afsluiten van de financiering vastgelegd en kunnen gedurende de looptijd niet worden gewijzigd.

Hypothecaire financiering

Een optie voor de financiering van de aanschaf van een boot is het afsluiten van een hypotheek. Dit is zeker een mogelijkheid als de boot ook meteen als woning wordt gebruikt. De rente is dan net als bij een huis aftrekbaar in box 1. Wordt de boot niet als woning gebruikt, dan valt deze in box 3 en is deze vorm van financieren een stuk minder voordelig. Bijkomend nadeel is dat je gemiddeld genomen 30 jaar lang voor de boot aan het aflossen bent.

Doorlopend krediet

Deze vorm van kredietaanvraag brengt met zich mee dat je gedurende de looptijd van de financiering voortdurend geld op kunt nemen, tot het maximum afgesproken bedrag. Je betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag, maar deze rente kan ondertussen wel gewijzigd worden. De rente is ook vaak vrij hoog.