Tijd voor groot onderhoud

De weers- en luchtomstandigheden werken dagelijks in op uw boot. Regen, hagel, zonlicht en smog laten letterlijk sporen na op de coating en het materiaal van uw vaartuig. Dit vraag periodiek om groot onderhoud van de boot. Van stevig wassen en reinigen tot fijnzinnig polijsten, matteren, teaken en spuiten.

Groot bootonderhoud start met intensief wassen en reinigen
Groot onderhoud van de boot start met intensief wassen en reinigen. Dit kan met beschermende shampoos en schoonmaakmiddelen die speciaal voor de watersport zijn gemaakt. Een schone boot toont niet alleen frisser, maar u ziet ook beter welke delen extra onderhoud nodig hebben. Misschien moeten de patrijspoorten wel vervangen worden. Dan komt direct patrijspoort spuitgieten in beeld. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld terecht bij Metron Spuitgietbedrijf.

Polijsten en matteren om de boot weer glad en blinkend te maken
Het polijsten van de boot voorkomt dat ultraviolet licht, zout en schadelijke stoffen in de lucht voor een doffe glans van uw boot zorgen. Hiermee kunt u kleine beschadigingen herstellen en weer tot een gladde laklaag komen. Bij het matteren slijpt u een heel dun laagje van de gelachtige coating af. Hiermee zorgt u ervoor dat het kleurverschil door vervuiling op de waterlijn van de boot verdwijnt en de toplaag weer helemaal schoon en glad wordt. Het matteren wordt gevolgd door een polijstbehandeling en een waslaag, die garandeert dat de glans dieper en duurzamer wordt. De waslaag geeft een extra bescherming van uw boot tegen de weers- en luchtinvloeden.

Roestbehandeling en teaken ook noodzakelijk bij groot onderhoud
UV-licht, zout water en zure regen kunnen voor roestvorming op uw boot zorgen. De roest dient zorgvuldig en effectief weggewreven te worden. Voor een houten dek is teak een duurzame en doelmatige oplossing. De gebruikte oliën beschermen het dekhout tegen vochtintrek en rotting, zodat het veel langer meegaat. De onderkant van de boot telt natuurlijk ook mee. Hier kan antifouling worden aangebracht dat de scheepshuid behoedt voor algengroei en allerlei hardnekkige schelpen.